Příměstský školní tábor 24. - 28.7.2023

Datum: 
Pátek, 28. Červenec 2023 - 0:00

Po třech týdnech od konce školního roku jsme se znovu setkali téměř všichni z bývalé 5. třídy ve škole na příměstském táboru. Tématem týdne byly živly.

Pondělí se točilo kolem vzduchu. Vzduch byl ten den velmi těžký a bylo velké horko. Vypravili jsme se do Papouščí zoo v Bošovicích. Kam také jinam na zvířátka „ve vzduchu“. Velmi unavení právě z povětrnostních podmínek jsme se v druhé části dne vrátili do školy a vzduchem při hře létaly jak šipky, tak i míče. K našemu překvapení nás odpoledne doma všechny přivítala „větrná smršť“.

Druhý den se nesl ve jménu vody. Snad i proto nám celý den propršel. Ještě před deštěm jsme se ale stihli na výletu vykoupat v rybníce Nynku v Nenkovicích a zahráli jsme si u něj hru s vodou. Po cestě do Násedlovic už jsme se jen vyhýbali kapkám vody a ve škole jsme zbytek energie vybili v tělocvičně a zakončili „vodní“ den vodním melounem na svačinu.

Ve středu nám počasí také příliš nepřálo, zároveň po minulých zkušenostech jsme se báli sesuvů půdy či zemětřesení, ale v den věnovaný živlu země jsme se šli podívat do ždánického muzea. Prošli jsme všechny expozice, připomněli jsme si historii našeho regionu a významné osobnosti. Nechyběly ten den ani sportovní aktivity, když už jsme byli zase ve škole.

Ohňový čtvrtek byl asi nejnáročnější den plný nových zážitků a překvapení. Když už něco pátá třída dělá, tak to dělá pořádně, takže podle tématu ohně jsme tento den prožili ve společnosti sluníčka, takže výlet na ekofarmu Jalový dvůr se povedl. Pozdní odpoledne už jsme strávili u nefalšovaného ohně. Nejdříve si všichni sami zkusili rozdělat oheň, ale vzhledem k silnému větru to šlo obtížně, u táboráku jsme opekli, co se dalo – kukuřici, špekáčky, dokonce i hady. Překvapením dne byly návštěvy zaměstnanců a přátel školy, diskotéka, vyrábění létajících raket s paní učitelkou Kobzinkovou, nikoli na jaderný ani atomový pohon, ale na octový, přeci jen, nechtěli jsme riskovat vyhoření v ohňový den. Večer zakončily talentové výstupy všech zúčastněných, stezka odvahy a hororové příběhy.

V pátek jsme již v úsporném režimu hráli, tvořili a vyhodnotili celotýdenní snažení všech čtyř týmů: Hot mouchy, Ohnivé opice Jolanda, Ričutky, Slepice.

I když byl týden chvílemi náročný a počasí vůbec neodpovídalo našim původním představám, dobře jsme si s tím všichni poradili a prožili spoustu pěkných společných zážitků.

Moc děkujeme všem zúčastněným za pomoc, aktivitu a vstřícnost a těšíme se se všemi na další spolupráci při další akci.

Jana Mlčoušková a Lucie Plachá